Slotje Moerendaal

Het slotje Moerdalen ligt even boven de plaats Nispen. Midden 17e eeuw werd het gesloopt. De fundamenten zijn nog steeds in de grond aanwezig. Met een beukenhaag zijn de contouren van het hoofdgebouw aangegeven.






Familie van Moerdale - van Nispen
De familie van Moerdale was zeker tweemaal getrouwd met de familie van Nispen:

          Lambrecht van Moerdale
                             |
      Jacob van Moerdale x Loedwij van Nispen
      Vermeld in 1356, 1357,1359
                             |
      Lambrecht van Moerdale (sterft 1408)
                             |
      Lijsbet van Moerdale x Maes van Nispen V

Stadink van Nispen
In het Perkamenten Register van het Wilhelmietenklooster in Huijbergen staat een ordonnantie dd. 3 Maart 1359: “dit was gedaen ende geordonneert tot Godevaerts van Nispen op dije kamers in dije tegenwoordicheyt …, van tconventswege; Claes van Nispen, Jan van Nispen, Godevaert van Nispen, Jacob van Moerdale ende joncvrouwe Loedwij sijn wijff Stadincxdochter van Nispen."

In dit perkament van 1359 wordt Loedwij van Nispen Stadincxdochter van Nispen genoemd. Van Balen schrijft: “Stadink van Nispen, leefde omtrent den Jare 1270, werd Vermeld onder de Edelen van Braband, bij tijde van Hertog Jan de tweede omtrent den Jare 1294.”

Stadink van Nispen is daarmee:
1. De oudst bekende ‘van Nispen’
2. Een edele van Brabant
3. Vader van Loedwij die op slot Moerendaal boven de plaats Nispen woont

Maes van Nispen
In het Rijksarchief België staat: “1394 Lijsbet nat dochter wilen heer Lambrecht van Moerdale x Maes van Nispen machtiging.”

Claes van Nispen
Claes van Nispen ontving in 1329 een groot Leen in de plaats Nispen en zijn Leen grensde aan het gebied van Moerendaal.

Slotje Moerendaal en de familie van Nispen
In 1549 werd deze goederen van Moerendaal verpacht aan “het joncker van Nispen, geheeten Pieter van Becry"

Het slotje en de hoeve gaan over aan Henrick Pijpelinc zoals in een akte van 1579 staat “Pijpelincs hoeve, genaempt Moerendaal, gelegen tot Nispen” De Antwerpse Maria Pypelinckx, moeder van de schilder Peter Paul Rubens, erft het kasteel met landgoed in 1583 van haar vader Henrick. 

In 1610 was Filips Rubens, de broer van de schilder, eigenaar. Na het overlijden van Filips Rubens, trouwt Balthazar van Nispen met Maria de Moy, de weduwe van Filips Rubens. Een kleine wereld.

Boudewijn van Nispen
Hij bezat het zogenaamde Bouwensleen dat grensde aan het leen van Claes in Nispen. Hij verbleef graag op zijn Houve Norweghen bij Steenbergen. 

In het cijnsboek van 1359 lezen we dat Jacob Lam van Moerdale Jacob Lam van Norweghen wordt genoemd. Mogelijk heeft Boudewijn deze Houve verworven uit de nalatenschap van Lambrecht van Moerdale, zoon van Loedwij van Nispen.

Bronnen
Heemkundekring Nispen
Rijksarchief België
De Gulden Rhoos 1954
Van Balen